Smacznie, zdrowo, kolorowo

ROK SZKOLNY 2016/2017

W bieżącym roku szkolnym nadal kontynuowaliśmy założenia projektu zmian żywieniowych.  Ponadto w dalszym ciągu realizujemy zalecenia, dotyczące żywienia w placówkach oświatowych, które zostały znowelizowane przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. Nowelizacja ta dopuszcza stosowanie innych niż miód substancji słodzących (cukier biały, cukier trzcinowy) oraz przyprawianie potraw solą (w ograniczonym zakresie).

Przedszkolaki coraz chętniej zapoznają się z zasadami zdrowego żywienia szczególnie, gdy opowiada o nich gość – fachowiec. We wrześniu Kucharzyki przygotowywały pyszne i zdrowe kanapki pod okiem prawdziwego kucharza. Zajączki zaś przygotowały wspaniałe owocowe szaszłyki.

Październik to miesiąc, w którym „królują” warzywa i owoce, pochodzące z polskich sadów i ogrodów. Z ich bogactwa korzystają dzieci, przygotowując sałatki owocowe – tak, jak Kotki i Pszczółki, czy też sałatkę jarzynową, podobnie jak Biedronki.

Do tradycji przedszkolnej zaliczyć już możemy Urodzinowy Bal Marchewki, podczas którego dzieci biorą udział w konkursach i quizach na temat warzyw, poznając jednocześnie ich walory zdrowotne. W tym roku szczególną atrakcją była wizyta samej Pani Marchewki, która udzieliła wywiadu. Zachęcając dzieci do zjadania różnych warzyw, Marchewka zwróciła uwagę na bogactwo witamin, które posiada.

W listopadzie, by zachęcić dzieci do częstego zjadania warzyw, zorganizowaliśmy konkurs na NAJWIĘKSZEGO ZJADACZA WARZYW w każdej grupie wiekowej. Dzieci chętnie podjęły wyzwanie i śmiało degustowały warzywa serwowane podczas posiłków przedszkolnych. Okazało się, że w przedszkolu jest wielu zjadaczy warzyw. Największymi jednak zostali:

- w grupie Kurczaczków – Laura Urbaniak

- w grupie Krasnoludków – Radek Grad

- w grupie Wiewiórek – Kacper Jędrzejewski

- w grupie Biedronek – Julia Gaszak

- w grupie Pszczółek –  Kamil Tylicki

- w grupie Zajączków – Gabrysia Dekowska

- w grupie Kucharzyków – Igor Hinz

- w grupie Krecików – Paulinka Sieracka

- w grupie Kotków – Weronika Effert

Gratulujemy i zachęcamy do dalszego dbania o własne zdrowie!

W piramidzie zdrowego żywienia ważne miejsce zajmują również wędliny i sery, które wykorzystały Kotki podczas przygotowania sandwichów. Równie chętnie, jak do przygotowań, przystąpiły do konsumpcji.

Grudzień to miesiąc przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, dlatego w całym przedszkolu pachniało pieczonymi piernikami, do których dzieci z Wiewiórek i Biedronek dodawały miód – pyszny i zdrowy.

ROK SZKOLNY 2015/2016

W roku szkolnym 2015/2016 kontynuujemy projekt zmian żywieniowych  opracowany w roku poprzednim. Ponadto realizujemy zalecenia, dotyczące żywienia w placówkach oświatowych zawarte w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia  26 sierpnia 2015 r.

W związku z powyższym w jadłospisie przedszkolnym zaszło wiele zmian. I tak na przykład:

- napoje, przygotowywane w kuchni przedszkolnej słodzone są miodem – zamiast cukrem,

- do przygotowania potraw – zup, mięs i sosów – nie wykorzystuje się soli kuchennej – zamiast niej stosowane są zioła, które wpływają na smak potraw,

- stosuje się nie więcej niż jedną porcję potraw z grupy produktów zbożowych smażonych w tygodniu,

- należy  podawać trzy lub więcej porcji warzyw surowych i przetworzonych w tygodniu – przy czym wykorzystywane warzywa nie mogą zawierać soli,

- jesteśmy zobligowani do podawania przynajmniej jednej porcji owoców surowych w posiłku obiadowym dziennie i trzech porcji owoców przetworzonych w tygodniu,

- ponadto należy podawać co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych dziennie.

Jadłospisy przedszkolne zostają na bieżąco dostosowywane do wymogów ministerialnych oraz założeń naszego projektu zmian.

Już od września przedszkolaki rozpoczęły swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem. W ramach zajęć grupowych dzieci przygotowywały sałatki owocowe.

Na początku października przedszkolaki wybrały się na wycieczkę na stragan warzywny, aby dowiedzieć się, gdzie można zaopatrzyć się w pyszne witaminki, które następnie wykorzystały przygotowując sałatkę jarzynową. Na straganie dzieci zakupiły również owoce, które zamieniły w przepyszne szaszłyki. Maluchy z wielką ochotą upiekły rogaliki, których nadzieniem były powidła śliwkowe. Przedszkolaki poznały również smak kukurydzy – konserwowej i pieczonej. A gdy nadszedł czas przygotowywania przetworów – dzieci kisiły kapustę i ogórki, robiły kompoty owocowe oraz suszyły owoce, aby można je było chrupać zimą. Wspólnie z rodzicami obchodziliśmy również Dzień Ziemniaka, poznając jego walory zdrowotne i smakowe. Podczas „Festiwalu smaków” dzieci mogły degustować smaki „pyszności” przygotowanych przez poszczególne grupy przedszkolne – sałatki owocowe, warzywne, jogurt – wykonany przez dzieci- z mussli – również własnoręcznie wykonanym przez przedszkolaków, ciasto marchewkowe, powidła śliwkowe. Spotkały się również z dietetykiem, który przypomniał piramidę żywienia. Z fachowych porad dietetyka skorzystać mogli również rodzice podczas spotkania na temat „Jakich błędów unikać w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym”.

Uwieńczeniem tego miesiąca był „Urodzinowy Bal Marchewki”, podczas którego       w konkursach i quizach na temat warzyw mogły uczestniczyć wszystkie dzieci.

W listopadzie przedszkolaki w dalszym ciągu z ochotą i dużym już znawstwem przygotowywały owocowe i warzywne sałatki, szaszłyki, koktajle, które potem szybko znikały w brzuszkach, bo z jednej strony – bardzo zdrowe, a z drugiej – przygotowywane własnymi rączkami.

Nawet urodzinki grupowe, organizowane w każdej grupie co miesiąc, przybierają coraz „zdrowszy” charakter, gdyż oprócz owocowych tortów pojawiają się na nich mandarynki, banany i winogrona, a nawet marchewka.

Grudzień to miesiąc szczególny – najpierw oczekiwanie na Mikołaja, a niedługo później – na Gwiazdora. Przygotowując się do Świąt Bożego Narodzenia dzieci piekły pierniczki, do których dodawały – oprócz innych składników – miód, poznając jego zdrowotne właściwości.

W lutym nasze przedszkolaki przygotowały pyszne i pachnące pieczone jabłka – deser bardzo zdrowy, który z powodzeniem może zastąpić słodycze. Okazało się, że również pizza może być przygotowana z zachowaniem zasad zdrowego żywienia i – oczywiście – chętnie zjadana.

Marzec to czas, gdy przychodzi wiosna. Aby nieco przyspieszyć jej nadejście przedszkolaki zakładały „zielone ogródki”, gdzie w doniczkach pojawiał się szczypiorek, pietruszka i rzeżucha. Gdy wyrosły dzieci wykorzystywały je do śniadaniowych kanapek.     A przed Świętami Wielkiej Nocy w przedszkolu pojawiły się potrawy z jajek w ciekawych kształtach i wzorach.

W kwietniu, maju i czerwcu, prowadząc działania na rzecz zdrowego odżywiania nie zapominamy o znaczeniu wody dla naszego organizmu. O tym, że należy pić wodę wiedzą również przedszkolaki, które chętnie korzystają z niej na przykład podczas zabaw na świeżym powietrzu czy też intensywnych ćwiczeń i zabaw w sali przedszkolnej.

ROK SZKOLNY 2014/2015

W bieżącym roku szkolnym w ramach projektu „Smacznie, zdrowo, kolorowo”, po konsultacji z dietetykiem opracowaliśmy szereg zmian żywieniowych, zarówno w zakresie  racjonalnego odżywiania, uwzględniającego zapotrzebowanie energetyczne organizmu         w różnych częściach dnia, jak i sposobów przygotowania  oraz możliwości włączenia działań dzieci. Główny nacisk położyliśmy na promocję  warzyw i owoców oraz ich walorów zdrowotnych.

W związku z założonymi celami podjęliśmy następujące działania:

- systematycznie wprowadzaliśmy zmiany w jadłospisie – nowe potrawy, uatrakcyjnienie potraw już funkcjonujących, wprowadzenie kompotów wykonywanych  we własnym zakresie (przykłady zmian w jadłospisie – herbata owocowa, z miodem, jogurt naturalny z musem truskawkowym, bar warzywny, bar sałatkowy podczas obiadu, urozmaicenie zup mlecznych – muszli owocowe, gorzka czekolada)

- systematycznie redagowaliśmy gazetkę o żywieniu „Gazetka dla smakoszy warzyw     i nie tylko …”, na której umieszczaliśmy przydatne informacje na temat niektórych produktów żywieniowych. Skupiliśmy się na następujących tematach:

  • Woda czy sok – o wartościach różnych napojów, w tym wody, soków owocowych i herbat,
  • Brokuły – informacje o zawartości witamin, mikroelementów, dlaczego warto jeść to warzywo,
  • Migdały -  dlaczego należy jeść migdały, co się w nich kryje,
  • Kubuś Puchatek wie, co dobre, czyli kilka słów o miodzie -  o właściwościach leczniczych miodu.

Ponadto zorganizowaliśmy:

W październiku

- ogłosiliśmy konkurs na Paszport Warzywny – dzieci przez cały miesiąc   odnotowywały spożywane warzywa – surowe i przetworzone

- zorganizowaliśmy

  • Dzień Jabłkowy – dzieci poznawały walory smakowe zdrowotne jabłek,  przygotowały  mus jabłkowy,
  • Dzień Śliwkowy – dzieci  poznawały walory odżywcze śliwek i przetworów    z nich wykonanych, uczestniczyły w przygotowaniu  powideł, kompotu śliwkowego,
  • Dzień Kapuściany – walory zdrowotne kapusty – dzieci szatkowały kapustę,  pomagając w ten sposób w przygotowaniu surówki do obiadu oraz w kiszeniu kapusty
  • Dzień Dyniowy – zabawy z dynią, dzieci poznały  walory zdrowotnych              i smakowych warzywa, pomagały  w przygotowaniu zupy dyniowej, a także bawiły się wycinaniem dyni i tworzeniem figurek.

W listopadzie

- 6 listopada 2014 r. – zaprosiliśmy dzieci na Urodzinowy Bal Marchewki, podczas którego rozstrzygnęliśmy konkurs na Paszport Warzywny – najwięksi smakosze warzyw z wszystkich grup zostali uhonorowani medalami oraz specjalnymi Certyfikatami Smakoszy Warzyw. Dzieci wzięły również udział w konkursach  i zabawach przy muzyce, rozwiązywały zagadki, dotyczące warzyw.

W grudniu

- Ogłosiliśmy konkurs na „Sałatkę z brokułem w roli głównej”. Udział w konkursie wzięły dzieci z wszystkich grup przedszkolnych. Wyróżniliśmy 3 sałatki, a zwycięską – opracowaną przez Karolinkę z grupy V z mamą – włączyliśmy do jadłospisu przedszkolnego.

Styczeń, luty, marzec 2015

We wszystkich grupach wiekowych zachęcaliśmy dzieci do zjadania owoców i warzyw, szczególnie w stanie surowym, ukazując ich walory smakowe i zdrowotne.Dzieci przygotowywały potrawy z warzyw – na przykład sałatkę jarzynową przygotowały ‘Kreciki” Do jadłospisu przedszkolnego wprowadziliśmy „warzywa do chrupania”, ukazując dzieciom możliwość zastąpienia niezdrowych przekąsek (słodycze, chipsy) przekąskami zdrowymi, w postaci marchewek, papryki, jabłek, gruszek, czy innych owoców. W trakcie posiłków przedszkolnych spożywaliśmy przetwory z owoców przygotowane jesienią przez dzieci.

Kwiecień, maj, czerwiec 2015

W kwietniu obchodziliśmy w przedszkolu Eko – dni. Jeden dzień przeznaczony był zdrowym potrawom. Podczas tego „zielonego dnia” dzieci przygotowywały kanapki urozmaicone świeżymi warzywami tzw. nowalijkami. Podczas obchodzonych w naszym przedszkolu Dni Zdrowia dzieci poznawały kolejne grupy produktów, na które składa się piramida żywienia oraz zasady ich spożywania, aby było ono z korzyścią dla zdrowia. Ponadto uczestniczyły w zabawach i ćwiczeniach, które pomagają w utrzymaniu zdrowia. W kącikach przyrody dzieci zakładały „zielone ogródki”, w których znalazły swoje miejsce również wiosenne warzywa: szczypiorek, pietruszka, rzeżucha.Spotkania z dietetykiem, które odbyły się w wielu grupach przedszkolnych pozwoliły na usystematyzowanie wszystkich posiadanych wiadomości, pogłębiły wiedzę dzieci oraz kształtowały umiejętność wyboru produktów spożywczych na zdrowe i korzystne dla zdrowia.

Przedszkole u Krecika Szybownika